תרופות לגמילה מעישון – איך לבחור נכון?

אז פרות קדושות.

יש הרבה מאוד כאלה שמסתובבות בעולם, וכל אחד או אחת שמעיזים לשחוט אותן מסתכנים. מאוד. אבל אני מוכנה לקחת את הסיכון, אחרי שנים על גבי שנים שאני שומעת את הבולשיט על הפרה הקדושה הספציפית הזאת, ואחרי שצברתי מספיק בטחון מול עצמי, במקצועיות, ביכולת התבטאות והניסיון שלי, אני מוכנה לצאת לאור ולהסביר את הענין הזה כמו שצריך. כי הגיע הזמן.

ולפרה הקדושה הזאת קוראים תרופות לגמילה מעישון.

לפני שאני פורשת כאן את כותרות המשנה המקצועית שלי לגבי הנושא הזה, אני מבקשת להזכיר שבמקצוע המקורי אני אחות מוסמכת, וככזאת, כל נושא הדרכת תרופות הוא קדוש במובן של רמות הסיכון שיש בזה. אני לא הולכת להדריך כאן על התרופות עצמן כי אני פשוט לא מוכנה לקחת אחריות מקצועית על אנשים שיעשו פרשנויות על בסיס מה שאני כותבת ויכולים לסכן את עצמם. המטרה של הפוסט הזה היא לתת לכם מספר נקודות חשובות שכדאי שיהיו למי שיחליטו להעזר בהם.

אז הנה כמה נקודות לגבי הטיפול התרופתי שמיועד לגמילה מעישון:

נקודה ראשונה: אין קסמים.

המטרה היחידה, לתפיסתי המקצועית האישית, של העזרים התרופתיים השונים שמוצעים ע"י קופות החולים לגמילה מעישון היא אחת בלבד. לתת תמיכה פיזית לגוף בזמן הגמילה מניקוטין. זהו. אין מעבר לזה. אני יודעת מה גוגל מספר, ומה כל העולם ואשתו מספרים… אנשים מגיעים אלי לסדנאות של קופ"ח בשביל לקבל את הכדורים… עם ציפיות בשמיים… עם תוכניות מטורפות שזה יהיה ה-דבר שיפתור להם את כל הענין. אמממ….. לא.

הדבר החשוב ביותר כשניגשים לעשות גמילה מעישון היא להבין את השורה התחתונה שאני כל הזמן טוחנת עליה את השכל – גמילה מעישון זאת דרך. והיא צריכה לכלול כלים אמיתיים שיתנו את המענה בזמן אמת כשיגיע הצורך/קריז/חשק. והוא מגיע. תמיד. בזמן כלשהו. אם הייתי טועה, אנשים כנראה לא היו חוזרים לעשן. צאו מהסרט, ותבינו שאין קיצורי דרך. יש כאן תהליך למידה.

ותרופה היא לא תהליך למידה. היא כן גלגל עזר (בלבד!) שיאפשר למי שמרגישים שזה נכון עבורם, שיתן פלטפורמה יציבה יותר ברמה הפיזית כדי שאותו אדם לא יסבול מתסמיני גמילה. פשוט. נקודתי.

 

נקודה שניה: יש יותר ממה שנדמה לכם.

הכדורים הם רק אופציה אחת. יש לנו שני סוגים – זיבן וצ'מפיקס. אחת ותיקה מאוד (עוד משנות ה-70 במאה הקודמת) ואחת ותיקה פחות והשיווק שלה הוא אחד היעילים שראיתי מימיי. אבל הם לא היחידים. תחליפי הניקוטין הם פשוט מושלמים. יצא להם שם מזעזע פשוט כי כל אחד מהרחוב יכול להכנס לכל בית מרקחת כאוות נפשו, לקנות, בלי להבין איך זה עובד, כמה צריך, מה הרעיון מאחורי זה ואז מה שקורה, כמו בכל מצב שבו אנשים יעשו דברים בלי שום הבנה מקדימה, הדברים האלה לא עובדים.

אבל האמת היא שאתם מפספסים פה תכשיר מדהים, ומה שאני מכוונת אתכם לעשות הוא לבקש מגורם מקצועי הסבר אמיתי וראוי על תחליפי הניקוטין כדי לפתוח לעצמכם עוד אופציות (זה הכי חשוב בעיניי). אחת האמירות על תחליפי הניקוטין היא שהם "לא תרופות". שזאת טעות גדולה (שלא להיות בוטה יותר), כי יש בהם ניקוטין. וניקוטין הוא סם, בדיוק כמו שקלונקס/ציפרלקס/מורפיום ועוד ועוד … הם סמים. וכשמוכרים אותם במסגרת בית מרקחת, והם מיועדים לתמוך בנו (ולא לפגוע כמו הניקוטין שמגיע במסגרת הסיגריה), אז זוהי תרופה לכל דבר וענין.

 

נקודה שלישית : תמשיכו.

החלטתם להעזר באחד מהתכשירים? סבבה. אל תפסיקו באמצע! אין סדנא שלא מגיעים אליי לפחות 1-2 אנשים שמספרים שהם חזרו לעשן בפעם הקודמת בגללם שהם לא לקחו את התרופה עד הסוף. אמממ…. לא! אתם לא חזרתם לעשן בגלל שלא לקחתם את התרופה, אלא כי לא היה לכם מושג קלוש איך לא לחזור. פשוט כמו שזה נשמע.

אדם יכול לקחת את הכדור גם שנתיים ברצף… אבל כשיגיע הרגע (והוא מגיע תמיד!!) אם לא יהיו לאדם הזה כלים אמיתיים להעזר הם, הוא יחזור לעשן. אין פה טמטום או טפשות…. יש פה דרך ברורה. שצריך לבנות אותה, להתכונן אליה. לעשות אותה. יש פה פרידה מהחברה הכי טובה וקרובה, ושום כדור לא יעשה את העבודת הפרידה ממנה עבורכם! אבל (!) אם החלטתם להעזר בטיפול התרופתי, אז לכו עם הטקטיקה הזאת ותעשו אותה כמו שצריך. על פניו, מחקרים מראים ששימוש נכון בתרופות מוריד את הסיכון לחזור לעשן.

אם החלטתם להעזר בהם, ואין תופעות לוואי מיוחדות, והכל טוב באופן כללי, אל תכנסו לאופוריה ותחשבו שאם הפסקתם לעשן אז הענין נגמר (כאן אמור להתחיל הנאום שלי על ההבדל בין הפסקת עישון לגמילה מעישון אבל אני לא אכנס לזה כרגע) אלא תשמחו שהדברים מסתדרים על הצד הטוב ביותר ותמשיכו ליטול אותה. כי למה לא להכנס לסטטיסטיקה מעולה אם אפשר?

 

נקודה רביעית : איך בוחרים?

כאן אני אעצור לרגע על מושג חשוב שקוראים לו בחירה חופשית. כי זה אחד הערכים הגבוהים ביותר שמנחים אותי בדרך המקצועית והאישית שלי בחיים, והענין הוא שבחירה חופשית יכולה לקרות רק כאשר אדם יודע ומבין את האופציות האמיתיות שעומדות מולו. תארו לכם שהיו מציעים לכם אך ורק מסטיק בזוקה. אומרים לכם כמה הוא נפלא, כמה הוא ורוד ומלא בטעם מעולה, ואפשר לעשות ממנו מליון בלונים, אבל לא אמרו לכם שיש עוד מסטיקים בעולם. והם נפלאים גם הם, והאמת שיש מצב שהם מתאימים לכם יותר כי לא בא לכם לפוצץ בלונים.. בא לכם טעם מרענן של מנטה בפה! אבל אם לא תדעו שזה קיים, איך תוכלו לבחור? אז הצעד הראשון כדי לדעת איך לבחור הוא לדרוש לקבל הדרכה מקצועית סופר מדויקת לגבי מה אפשרי לכם.

כאן אני אעשה עצירה נוספת ואכתוב שלכל טיפול תרופתי יש קונטראינדיקציות/ התוויות נגד/ או בתרגום חופשי – סיבות טובות למה לא כדאי לאדם מסויים להעזר בתרופה X, ואת הנושא הזה אתם צריכים לדעת לבקש ולשאול.

הצעד השני, בהנחה שקיבלתם את ההדרכה הכי מקצועית על האופציות, היא להיות בהקשבה מחודדת לעצמכם, ולתחושת הבטן שלכם. כשאני מדריכה אנשים על האופציות השונות, ומקבלת את השאלה האלמותית – "על מה את הכי ממליצה?" אני עונה לכולם את התשובה הבאה -…. הכל עובד! ה-כ-ל. כל הטיפולים התרופתיים עובדים מעולה, בהנחה שיודעים מה הרעיון מאחוריהם, לוקחים אותם באופן מדויק, עושים תהליך רגשי במקביל, ובוחרים אותם מתוך הבנה עמוקה שהם הנכונים ביותר עבורכם.

הפסיכולוגיה בגרוש ש"אם אני מאמינה שמשהו נכון עבורי, הוא גם יעבוד לי טוב" היא נכונה במקרה הזה ב-100%. הקאטצ' הוא להמשיך ולהקשיב לתחושת הבטן שלכם גם כשכל הסביבה תגיד לכם את המשפטים הידועים כגון :

"עזוב… הכל בראש…." (אממ… באותו רגע, אפשר להפנות אותם לאתר הזה ולשנות להם את כל הגישה ב-180 מעלות)                        "בשביל מה לך כל הכימיה הזאת?" (כן… כי 4000 רעלים בכל סיגריה זה לא כימיה…)
"לחברה שלי זה עשה סיוטים!" (הסיוט האמיתי הוא זה שאין לך מושג על מה את מדברת…) ועוד…. עוד….

גמילה מעישון זה עניין שדורש הרבה אומץ. מצד אחד לעשות את זה ומהצד השני לעמוד מול העולם ולהמשיך להקשיב לעצמך. תדעו מה אתם רוצים ולמה בחרתם בדרך שלכם, ותלכו איתה עד הסוף.

 

נקודה חמישית : דעו למי לפנות.

את הנקודה הזאת אני אתחיל במה שאולי נשמע ברור מאליו אבל הוא לא – הרשת האינטרנטית היא לא מקור ידע מוסמך לקבלת ידע מדויק ורלוונטי על תרופות. באופן כללי, ובפרט לנושא גמילה מעישון. כמות הפרובוקציה שקיימת ברשת על כל נושא בעולם היא בלתי ניתנת למדידה… ועכשיו הגיוני שתשאלו את עצמכם "רגע.. אבל את כאן ברשת… אז גם לך לא להאמין?" ובכן, שאלה מעולה! התשובה נמצאת אצלכם בתחושת הבטן, או אינטואיציה אם תרצו. אז אני חוזרת לפואנטה.

גמילה מעישון, כמו שכבר אמרתי זאת מומחיות. המומחיות הזאת דורשת הבנה לעומק את התהליך הזה בארבעת הרבדים שלו – מנטלי, רגשי, רוחני ו… פיזי. אחד מענפי הידע שחייבים להיות לאדם שקורא לעצמו מנחה לגמילה מעישון, הוא ידע על כ-ל הטיפול התרופתי בכל הזויות שקיימות – דרך הפעולה, אופן הלקיחה, זמן שימוש, תופעות לוואי רלוונטיות, מהן הסיבות להפסיק טיפול באמצע, דגשים וניואנסים דקים שקשורים בהם. כל הדבר הזה דורש טון של ניסיון בשטח, ואת הדבר הזה אתם צריכים לדרוש מהאדם שידריך אתכם על הנושא הזה.

לסיכום :

* שימו לב עם מי אתם מתייעצים.

* תגיעו להחלטה מושכלת אחרי שהבנתם לעומק מה קיים שם עבורכם.

* ההחלטה המושכלת צריכה לקחת בחשבון גם את תחושת הבטן.

* אל תתנו לשמועות ולסיפורים יפים להזיז אתכם מהבחירה שלקחתם.

* והכי חשוב – תזכרו שמדובר רק על גלגלי עזר. גמילה מעישון זאת דרך שדורשת למידה, הבנה, תכנון ועשייה אמיתית שלכם.

 

בהצלחה ענקית!

עדי דיין

 

2 מחשבות על “תרופות לגמילה מעישון – איך לבחור נכון?”

כתיבת תגובה